//]]>

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Πρωτομαγιά, Ανθεστήρια ή Διονύσια

Μάϊος - ΘΑΡΓΗΛΙΩΝ (19 Μαΐου - 17 Ιουνίου)
Σήμερα Πρωτομαγιά
Βγαίνουν τα φίδια απ΄ τη φωλιά
Ούτε ήλιος να τα δει
Ούτε μπροστά μου να φανεί


Ο Μάϊος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου, που αντιστοιχεί με τον αρχαίο μήνα Θαργηλίωνα(19 Μαΐου - 17 Ιουνίου) . Ο Μάϊος έλκει το όνομά του από τη ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια),το όνομα της οποίας προέρχεται από την ελληνική λέξη Μαία (που σημαίνει τροφός και μητέρα), τη μητέρα του Ερμή, που ήταν προσωποποίηση της γόνιμης Μάνας-Γης. Η πρώτη μέρα του Μάη, συνδέεται με τη νίκη της Άνοιξης κατά του Χειμώνα και την ήττα του θανάτου από τη ζωή. Η φυσιογνωμία του Μαϊου στη λαϊκή αντίληψη είναι δίσημη: συνυπάρχει σ' αυτήν το καλό και το κακό, η αναγέννηση και ο θάνατος.



Αρχαίες γιορτές για τον Μάϊο
Τα Ανθεστήρια
Ήταν η γιορτή των λουλουδιών. Ήταν η πρώτη επίσημη γιορτή ανθέων των Ελλήνων. Με μεγαλοπρέπεια βάδιζαν προς τα ιερά πομπές με κανηφόρες, που έφερναν άνθη - σύμφωνα με την παράδοση ανασταινόταν ο «σκοτωμένος» Ευάνθης-επίθετο του Διονύσου- που απ' το χυμένο αίμα του φύτρωσε η άμπελος . Τα Ανθεστήρια διαδόθηκαν και πήραν πανελλήνια μορφή.
Ιερά Θαργήλια
Τότε πρόσφεραν τις απαρχές του θερισμού των δημητριακών στη Δήμητρα. Δρώμενο των Θαργηλίων ήταν το μαστίγωμα της βουλίμου: πείνας. Στα Θαργήλια, γιορτή που έδινε και το όνομά της σ' ολόκληρο τον μήνα (Θαργηλίων), σχημάτιζαν μια λατρευτική πομπή προς τιμή του Ήλιου και των Ωρών (Εποχών), που συντελούσαν στην ωρίμανση των καρπών. Στην πομπή περιέφεραν ένα πράσινο κλαδί που μόλις είχε αποκτήσει φύλλα. Επάνω του  κρεμούσαν σύκα, διάφορα ψωμάκια και μικρά φλασκιά γεμάτα κρασί, λάδι και μέλι. Το κλαδί στο τέλος της γιορτής τοποθετούνταν στις θύρες των ναών και των σπιτιών όπου έμενε ώσπου να ξεραθεί για να καεί και να αντικατασταθεί την επόμενη χρονιά από ένα νέο.
Τα Θαργήλια ήταν αγροτική γιορτή. Γινόταν προσφορά των πρώτων καρπών της νέας συγκομιδής στους θεούς, με σκοπό ο άνθρωπος να ευχαριστήσει το θείο για όσα του πρόσφερε και να εξασφαλίσει τη συνέχιση της εύνοιάς του.
Οι γιορτές αυτές συνεχίστηκαν και κατά τα βυζαντινά χρόνια. Επίσης και οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τα λεγόμενα ΄΄ ροσύλλια΄΄.
Στις μέρες μας η αρχική αυτή έννοια της πρωτομαγιάς έχει χαθεί, και έχει επιβιώσει στην αντίληψη του κόσμου ως λαϊκή γιορτή, απο τις λίγες χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο.

Χρόνια πολλά και καλό μήνα!!!!!!

                                                                                                                                                                                                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια: